lördag 2 februari 2013

Semlor



Semlor
 
Ugn: 200 grader
20 st
 
Ingredienser:
100 g smör
1 tsk malen kardemumma
5 dl mjölk
25 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
12 dl vetemjöl
1 ägg
 
Fyllning:
400 g mandel
4 dl florsocker
4 dl vispgrädde
 
Topping:
8 dl vispgrädde
2-4 msk florsocker
 
Gör så här:
 
  1. Börja med att förbereda degen. Smält smöret i en kastrull, tillsätt kardemumma och mjölk, värm till max 37 grader. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt socker, salt och cirka 10 dl mjöl. Arbeta degen tills den blir blank. Låt jäsa under bakduk minst en timme.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet. Dela degen i 20 delar och forma runda bollar. Låt jäsa under bakduk 30 minuter. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, grädda i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna.
  3. Skålla mandlarna genom att lägga dem i kokhett vatten 3-4 minuter. Häll av vattnet och spola mandlarna i kallt vatten. Tryck mandeln ur skalet.
  4. Skär av en liten hatt på bullarna. Lägg hattarna åt sidan och gröp ur lite av bullarnas inkråm. Mixa det tillsammans med mandel, florsocker och 4 dl ovispad grädde i en matberedare.
  5. Fördela mandelsmeten i bullarna. Vispa resterande 8 dl grädde och fyll en spritspåse. Spritsa en krans av grädde på varje semla. Lägg på locket och pudra semlan med florsocker med hjälp av en tesil.

/Therese



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar