Semlor
Ugn: 200 grader
20 st
20 st
Ingredienser:
100 g smör
1 tsk malen kardemumma
5 dl mjölk
25 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
12 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning:
400 g mandel
4 dl florsocker
4 dl vispgrädde
Topping:
8 dl vispgrädde
2-4 msk florsocker
Gör så här:
- Börja med att förbereda degen. Smält smöret i en kastrull, tillsätt kardemumma och mjölk, värm till max 37 grader. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt socker, salt och cirka 10 dl mjöl. Arbeta degen tills den blir blank. Låt jäsa under bakduk minst en timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet. Dela degen i 20 delar och forma runda bollar. Låt jäsa under bakduk 30 minuter. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, grädda i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna.
- Skålla mandlarna genom att lägga dem i kokhett vatten 3-4 minuter. Häll av vattnet och spola mandlarna i kallt vatten. Tryck mandeln ur skalet.
- Skär av en liten hatt på bullarna. Lägg hattarna åt sidan och gröp ur lite av bullarnas inkråm. Mixa det tillsammans med mandel, florsocker och 4 dl ovispad grädde i en matberedare.
- Fördela mandelsmeten i bullarna. Vispa resterande 8 dl grädde och fyll en spritspåse. Spritsa en krans av grädde på varje semla. Lägg på locket och pudra semlan med florsocker med hjälp av en tesil.
/Therese
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar